Süsivesikud iga kandi pealt

bread-and-grains

Süsivesikud – see tähendab süsinik pluss vesi – on suhkruühendid, mida toodavad taimed valguse käes. Seda suhkruühendite moodustamise protsessi nimetatakse fotosünteesiks; see sõna tuleb ladinakeelsetest sõnades “valgus” ja “kokkupanek”. Selles peatükis heidan ma eredat valgust süsivesikute eri liikidele, valgustades kõiki toitumist puudutavaid nurki ja pragusid, et selgitada, kuidas igaüks neist aitab kaasa teie tarmukusele ja jõule, rääkimata hõrgutava maitse lisamisest teie toidule.

Süsivesikute väljaselgitamine
Süsivesikuid on kolme liiki: lihtsüsivesikud, liitsüsivesikud ja kiudained. Kõik need koosnevad suhkrutest. Üht süsivesikut eristab teisest neis sisalduv suhkrute arv ja viis, kuidas need on ühendatud.

Lihtsüsivesikud: neil süsivesikuil on ainult üks või kaks suhkrut.

  • Ühe suhkruga süsivesikut nimetatakse lihtsuhkruks või monosahhariidiks (mono = üks; sahhariid = suhkur). Fruktoos (puuviljasuhkur) on monosahhariid, samuti glükoos (veresuhkur), teie süsivesikute seedimisel moodustuv suhkur, ja galaktoos, laktoosi (piimasuhkur) seedimisel erituv suhkur.
  • Kahe suhkruga süsivesikut kutsutakse disahhariidiks (di = kaks). Disahhariid on sukroos (tavaline lauasuhkur), mis koosneb ühest ühikust fruktoosist ja ühest ühikust glükoosist.

Liitsüsivesikud: on tuntud ka nime all polüsahhariidid (polü = palju) ja neil süsivesikuil on rohkem kui kaks liitunud suhkrut. Süsivesikuid, milles on kolm kuni kümme suhkrut, nimetatakse mõnikord oligosahhariidideks (oligo = vähe).

  • Rafinoos on trisahhariid (tri = kolm), mida leidub samades aedviljades, mida nimetati eelmises jaotuses. Sellel on üks fruktoosi-, üks glükoosi- ja kaks galaktoosimolekuli.
  • Tärklis, mis on keeruline süsivesik kartulites, makarontoodetes ja riisi, on kindlasti polüsahhariiid, mis koosneb paljudest glükoosimolekulidest.

Seetõttu, et liitsüsivesikud on nii keerulised, s.t koosnevad kolmest kuni mustmiljonist suhkrust, läheb teie kehal nende seedimisega kauem aega kui lihtsüsivesikute seedimisega. Selle tulemusena eritub liitsüsivesikute seedimisel glükoos teie vereringesse aeglasemalt ja ühtlasemalt kui lihtsüsivesikute seedimisel.

Toidu kiudained: seda terminit kasutatakse toidus esinevate kiudainete eristamiseks looduslikest ja sünteetilisest kiududes (siid, puuvill, vill, nailon), mida kasutatakse kangastes. Toidu kiudained on kolmas süsivesikute liik.

  • Nagu keerulised süsivesikud, on kiudained (tselluloos, hemitselluloos, pektiin, beetaglükaanid, kummiained) polüsahhariidid. Ligniini, mis on teist tüüpi keemiline aine, nimetatakse samuti kiudaineks.
  • Mõned kiudainete liigid sisaldavad ka lahustuvaid või lahustumatuid uroonhappeid, ühendeid, mida saadakse fruktoosist, glükoosist ja galaktoosist. Näiteks pektiin, mis on õuntes sisalduv kiudaine, sisaldab lahustuvat galakturoonhapet.

Kiudained ei sarnane teiste süsivesikutega. Sidemeid, mis hoiavad selle suhkrumolekule koos, ei ole inimese seedeensüümid võimelised lõhkuma. Kuigi teie soolestikus loomulikult elavad bakterid muudavad väikese koguse toidukiude rasvhapeteks, ei peeta kiudaineid energiaallikaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga